30 Mayıs 2012 Çarşamba

Matematik Sadece Ders Kitaplarına Mahkum Değil =)

       

                Matematik Büyücüsü / Alfred S. Posamentier


         Bu kitap, yazarın, New York Times'ta matematiğin güzelliğini ve büyüleyiciliğini anlatmak adına yayınladığı bir makeleye gelen olağanüstü güzellikteki tepkilerden ilham alınarak ortaya çıktı.
         
         'Matematiğin güzelliği ya da büyüleyiciliği mi olur?' diyenlerden ya da 'Matematiğin güzelliğini ve büyüleyiciliğini anlatmak mümkün mü?' diyenlerden olabilirsiniz. İkisini de demiyorsanız, bu kitabı okuduktan sonra safınızı daha kolay belirleyebilirsiniz!

         Matematik söz konusu olduğunda hepimiz kolaylıkla, 'Haa matematik mi, çok başarısızdım!' demekten imtina etmeyiz. Peki, bu cümlemizin matematikte başarısızlığından yakındığımız çocuğumuzu ciddi anlamda etkilediğinin farkında mıyız? Yani bir önyargı olduğundan ve matematik dışında bir konuda bu kadar kolay "başarısızım" diyemediğimizden söz ediyoruz...
 
         Matematik profesörü olan Posamentier, matematiği, hem öğrencilere hem de öğretmenlere canlı kılmak için ömürünü harcamış biri. Ve bu çalışması da, olağanüstü başarılarını kendi hayatımıza eklemek için bir şans!


Sayfa sayısı: 303 sayfa
Boyut: 13,5 x 21 
Yayınevi: Güncel
Dili: Türkçe
 

Pi'nin Biyografisi / Alfred S. Posamentier

         İnsanlık tarihi boyunca bütün düşünürleri etkileyen, bilim adamlarını büyüleyen bu gizemli akıl almaz Pi sayısı nedir? Gerçek değeri nasıl ifade ediliyor? Matematikçiler Pi'nin değerine nasıl karar veriyorlar? Pi'yi ne tür işlemlerde kullanıyoruz? Eski çağlarda Pi'nin değeri nasıl hesaplanıyordu, bugün nasıl hesaplanıyor?

         Pi sayısıyla ilgili bugüne kadar yapılmış bütün çalışmalar... Kutsal kitaplarla ilişkisinden, günlük yaşamdaki kullanım biçimine, matematiğin en gizemli kavramlarından biri olan Pi hakkında bilmek istediğiniz tüm soruların cevabı bu kitapta!..
"...Bu eser başka hiçbir yerde kolay kolay bulamayacağınız anekdotları, uygulamaları ve güncel bilgileri sizlere sunmaktadır. Bu kitabı okurken Pi sayısının esrarengiz ikliminde keyifli bir yolculuk yapacaksınız."
-Alice F. Artzt, New York Üniversitesi Matematik Profesörü.
       
       "Bu harkulade kitap matematiğin hemen hemen her alanında karşımıza çıkan bu sayı hakkındaki bilgimizin ilginç tarihini ortaya koyuyor. Bu ünlü sayının oldukça sıra dışı kullanım alanlarını görmek beni bir hayli şaşırttı. Ayrıca yazarların titiz bir seçkiyle sunduğu uygulamalar, okurların matematiksel düşünme gücünün gelişmesine katkıda bulunacaktır. Bu kitabı herkese, ama herkese, hatta Pi'yi hayatında sadece bir kez duymuş olanlara bile tavsiye ediyorum!"
-Stanley H. Kaplan, Kaplan Testleri'nin ve Giriş Programları'nın Kurucusu
      
       "Al Posamentier yine yapacağını yaptı! O ve Ingmar Lehmann birlikte matematik üzerine bilgilendirici, ilgi çekici ve keyifli bir kitap yazdı. Ortaokul, lise ve üniversitede sürekli içinde Pi olan denklemler çözdüm; ama bu kitabı okuyana dek bu esrarengiz sayının ne ifade ettiğini ya da nerden geldiği hakkında en ufak bir fikrim bile yoktu."
-Arthur Levine, Kolombiya Üniversitesi Teachers College Başkanı

Sayfa sayısı: 303 sayfa
Boyut: 13,5 x 21 
Yayınevi: Güncel
Dili: Türkçe


          

Geometrinin Gizli Dünyası /  David Wells


        Cassini ovali, kalkık tüp, dört renk teoremi, Desarques şekli, Poncelet porizmi, Möbius şeridi, Fatou tozu, Euler çizgisi...

         Şüphesiz bütün bunlar çoğumuz için hiçbir anlam ifade etmiyor.

         David Wells, basit daireden karmaşık fraktala, Pisagor'dan Penrose mozaiğine dek uzanan bu gizemli dünyanın kapılarını bize açıyor. Günlük yaşantımızda yüzlerce kez karşılaşıp ondan yararlandığımız halde iç düzeni konusunda pek az şey bildiğimiz geometrinin çarpıcı yanlarını okuyucu sıkmadan sergiliyor.


Sayfa sayısı: 368 sayfa
Boyut: 13,5 x 21 
Yayınevi: Doruk
     Dili: Türkçe




Matematiğin Gizli Dünyası /  David Wells


         "Siz de Matematikçi Olabilirsiniz".

          Doğrular, kareler ve sayılar gibi en basit matematiksel kavramları herkes bilir. Bir matematikçi olmak için yapmanız gereken tek şey bunlara düşgücü ve anlayışla bakmak, belki birkaç deney de yapmak ve anlamlı sonuçlara varabilmektir.

          Bir öğretmene orta öğretime yeni başlayan öğrencilerin daha ilk günden aritmetik hakkında ne bilmeleri gerektiği sorulduğunda şu yanıtı vermiştir: "1-100'e kadar olan sayılarla dost olmanız yeterlidir". Sayılarla nasıl dost olmanız yeterlidir". Sayılarla nasıl dost olabilirsiniz? Bir toplam gördüğünüzde nasıl paniğe kapılmaz, bu sayılarla nasıl haşır neşir olursunuz? İşte David Wells Matematiğin Gizli Dünyası'nda işte bu kapıyı açıyor.

         Üçgenlerin sırlarıyla başlayan Matematiğin Gizli Dünyası sizi Eski Yunan matematikçilerden kuantum kuramına kadar uzanan bir yolculuğa çıkartıyor. Kitaptaki her bölüm, kuramsal açıklamaların yanı sıra kutular içinde konuya ilişkin sorular da içeriyor. Bunların kimisi kolay kimisi ise oldukça zor, ama hepsinin tek amacı var: sizi düşündürmek. Çözün onları ve siz de matematikçiler arasına katılın. Tabi çok sıkıştığınızda ve kimi soruların altında ezildiğinizi hissettiğinizde yanıtlara bakabilirsiniz.


Sayfa sayısı: 472 sayfa
Boyut: 13,5 x 21 
Yayınevi: Doruk
     Dili: Türkçe




 Matematik ve Mona Lisa / Bülent Altay



        ABD'de kısa sürede 7. baskıya ulaşan, önsözü Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu tarafından kaleme alınan Matematik ve Mona Lisa, ABD'li yazar Dan Brown'ın 'Da Vinci Şifresi' adlı romanında da yer alan, Leonardo Da Vinci'nin sanatı ve bilimi arasındaki bağlantıları bir bilim adamı ve sanatçı gözüyle anlatıyor. Seçkin bir bilim adamı ve sanatçı olan Prof. Bülent Atalay, hem bilim adamlarının hem de sanatçıların doğada saptadığı oranlara, modellere, şekil ve simetrilere dikkat çekerek, Leonardo da Vinci'nin çalışmalarının temelini oluşturan bilimi, matematiği, altın oran kavramını, Fibonacci dizisini ve sanatla bilim arasındaki etkileşimi inceliyor. Kitapta ayrıca Leonardo da Vinci'nin Haliç ile Boğaziçi üzerinde yapmayı tasarladığı iki köprüye, Sultan II. Bayezit'e yazdığı mektuba ve Osmanlılarla olan bağlantısına da yer veriliyor.

         "Bilim ve sanat arasındaki farklılık ve benzerlikleri, her iki alanda da bir dâhi olan Leonardo da Vinci'nin kişiliğinde somutlaşan usta bir inceleme. Prof. Bülent Atalay, hem okunması kolay hem de bilgi dolu kitabında Leonardo'nun zihninin derinliklerine inmeyi başarıyor." Jamie Wyeth


Sayfa Sayısı: 368 sayfa
Baskı Yılı: 2005
Yayınevi: Albatros Kitap

Dili: Türkçe


 Bir Matematikçinin Savunması

Bir Matematikçinin Savunması / G.H. Hardy 

       Matematik yalnızca bir araç mıdır? "Gerçek matematik" nedir? Yaratıcılık dönemini geride bıraktığını ve artık matematik "yapmak" yerine onun hakkında yazmaktan başka çaresi olmadığını alçakgönüllülük ve hüzünle ifade eden İngiliz matematikçi Hardy, bu kitabıyla, belki de yaratıcılığının en sıcak ürünlerinden birini sunuyor! 

 
Sayfa Sayısı:117 sayfa
Boyut: 11x18 cm
Yayınevi: Tübitak Yayınları

Dili: Türkçe



Matematiğin Aydınlık Dünyası / Sinan Sertöz

        Matematik, akademisyenlerin loş koridorlarda birbirlerinin kulağına fısıldadığı anlaşılmaz kavramlardan oluşan bilgiler yumağı değildir. Matematik, hayatı dolu dolu yaşamış insanların sevinçleri, üzüntüleri, başarı ve yenilgileriyle oluşturdukları bir insanlık macerasıdır. Bu kitapta, bir kısmı topraklarımızda geçen bu büyük insanlık macerasının öyküsünü bulacaksınız. Halen Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü'nde öğretim üyesi olan Sinan Sertöz, Matematiğin Aydınlık Dünyası'nı TRT için hazırladığı aynı adla belgeseli esas alarak kaleme almıştır

Sayfa Sayısı:126 sayfa
Boyut: 12x19 cm
Yayınevi: Tübitak Yayınları

Dili: Türkçe


 

 Fermat' ın Son Teoremi / Simon Singh

         Fermat'nın Son Teoremi'nin kökleri eski Yunan matematiğindedir. Pierre de Fermat (1601-1665), ortaya Yunanlıların hiç aklına gelmemiş bir soru atar, üstelik çözümün bulunabileceği umudunu uyandıran bir de not bırakır. Kendisinin bu soruya bir yanıtı vardır ama çözümün nasıl olduğunu söylemez. Böylece üç yüz yıl sürecek kovalamaca başlar. Fermat'nın Son Teoremi'nin asıl güzelliği, son derece kolayca anlaşılabilecek, basit bir problem oluşudur. Her okul çocuğunun tanıdığı kavramlarla dile getirilebilen bu bulmacayla, Andrew Wiles da okul yıllarında tanışmış ve onu hayatının en önemli tutkusu haline getirmiştir.

       Wiles işe başladığında, sonradan kullanacağı tekniklerden birçoğu henüz bulunmamıştı bile. En iyi matematikçilerin çalışmalarını birleştirmiş, kimsenin cesaret edemeyeceği bir atılganlıkla fikirleri birbirine bağlayıp yeni kavramlar yaratmıştır.

       Fermat'nın çözümünde herkes birden çalışmış sayılır, ama birbirinden ayrı ve Fermat'nın Son Teoremi'ni ispatlamak gibi bir amaç gütmeden; çünkü bütün modern matematiğin gücünü seferber etmeyi gerektiren bir ispattı bu.

       İşte bu kitapta, Fermat öyküsünün tüm zenginliği ve ona hep eşlik etmiş olan tarih ve matematik kronolojik bir düzen içinde ele alınmış, Pythagoras Kardeşliği'nin devrimci ethos'uyla başlayıp Fermat'nın bulmacasını çözmek için Andrew Wiles'ın verdiği kişisel mücadeleyle sona ermiştir.

         Matematikçiler ve matematik sevenler için....


Sayfa Sayısı:328 sayfa
Boyut: 13 x 19 cm
Yayınevi: Pan Yayıncılık

Dili: Türkçe
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder