31 Mayıs 2012 Perşembe

Matematik Nedir ?

MATEMATİK

        Eski Yunanca "matesis" kelimesi, matematik kelimesinin köküdür ve "ben bilirim" anlamına gelmektedir. Daha sonradan sırasıyla bilim, bilgi ve öğrenme gibi anlamlara gelen μάθημα (máthema) sözcüğünden türemiştir. μαθηματικός (mathematikós) öğrenmekten hoşlanan anlamına gelir. Osmanlı Türkçe'sinde ise "riyaziye" denilmiştir. Matematik sözcüğü Türkçe'ye Fransızca "mathématique" sözcüğünden gelmiştir.     

       Matematik insanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir. Çok eskiden matematik,sayıların ve şekillerin ilmi olarak tanımlanırdı. Matematik de diğer bilim dalları gibi geçen zaman içinde büyük bir gelişme gösterdi; artık onu birkaç cümleyle tanımlamak mümkün değil. Matematik bir yönüyle resim ve müzik gibi bir sanattır. Matematikçilerin büyük çoğunluğu onu bir sanat olarak icra ederler. Matematik, başka bir yönüyle bir dildir.Galileo Galilei "Tabiat matematik dilinde yazılmıştır." der. Matematik başka bir yönüyle de satranç gibi entelektüel bir oyundur. Kimi matematikçiler de ona bir oyun gözüyle bakarlar.


Matematik Korkusu

 

             Dünyada pek çok öğrenci matematiği başaramayacağını düşünerek kaygılanmakta ve matematiğe karşı olumsuz tutum geliştirmektedir. Daha da kötüsü; kendilerinin matematiği öğrenecek kadar zeki olmadıkları kanaatine varmaktadırlar. Bazen de bu korkuyu sadece kendilerinin yaşadıklarını düşünürler. Bunlar tamamıyla yanlış düşüncelerdir. Üst düzey akademisyenler ve matematikçiler de bu korkuyu yaşayabilirler.


Image
"Sır saklayabilir misin? Buşeyleri 15 yıldır öğretiyorum ama hala anlamış değilim."


Image